蘋果肌下垂徵狀你要知!3個方法找回飽滿蘋果肌

蘋果肌下垂初見徵狀你要知!

你身邊係唔係有一個童顏朋友令你好羨慕?妳20歲、佢20歲;妳30歲、佢20幾歲;妳40歲、佢仍然係20歲?原來係膠原蛋白作怪,只要Keep到面容飽滿、少女感十足嘅蘋果肌,點睇都咁後生!

蘋果肌提升1cm等於年輕數年

飽滿蘋果肌不單止可愛,更有著減齡效果,但殘酷的現實就會告訴你,年紀愈大,蘋果肌開始下垂,令容貌十分顯老。想看表看起來更有年輕感覺?只要讓蘋果肌提升1cm,就馬上有年輕5年的效果,讓你保持少女味,看來更加精神動人。

擁有年輕、活力面貌,一定要保持蘋果肌圓潤、飽滿!立刻檢查你蘋果肌有沒有以下徵狀

  • 法令紋變深
  • 雙頰皮膚鬆弛
  • 面部凹陷 

如果你有出現以上其中一項徵狀,即是代表你面部的膠原蛋白正開始流失,蘋果肌就可能有下垂的風險。想找回飽滿的蘋果肌,就可以試試以下3個方法開始拯救蘋果肌:

1. 按摩提升蘋果肌

按摩不旦可以改善面部血液循環,更可以讓面部緊緻,使蘋果肌更飽滿。大家可以試試手握拳頭,放在鼻翼側按至眼角太陽穴位置,每邊各做10次;另一個動作是由內而外按壓蘋果肌位置,並每次停留五秒,有效拉提下垂蘋果肌之外,還可以有淡化法令紋之效果。正所謂日子有功,大家要記得每天勤力地做,不要偷懶,再配合其他面部保養才會事半功倍。

2. 令你變童顏的「童顏針」

為逆轉肌膚年齡,回復緊緻彈性,就要補充皮膚膠原蛋白,Derma Veil童顏針可以啟動自體膠原蛋白增生,達到自行填充效果,有效提升蘋果肌,令蘋果肌更加飽滿。由於它蘊含聚左旋乳酸及天然果酸甘醇酸成分,只要注射於蘋果肌下垂位置,當中的極微細分子就會滲入肌膚真皮層,有效激活膠原,令膚質回復彈性,注射後膠原蛋白會持續再生,使蘋果肌提升效果顯得自然。

3. 你有聽過提升蘋果肌的「面部瑜珈」嗎?

要防止蘋果肌下垂,還是要多點用到它!大家不妨參考一下以下片段中的一系列的「奇怪」動作,令面部的不同肌肉都可以多點活動,幫它們做一下Gym吧!如果你之後感到肌肉有點酸痛的話,就說明你有用到那一組肌肉了。

蘋果肌可說是一個「嫁入豪門的好面相」,只要臉上蘋果肌夠明顯,整個人看起來立即精神飽滿。千憶新抱徐子淇一笑起來甜美可人,正正就是因為她的蘋果肌天生就夠飽滿。有一張人見人愛嘅臉蛋, 人緣自然愈來愈好,所以大家今天就要開始提升你的蘋果肌,隨時都做好準備!